Yoga

HATHA YOGA

Hatha yoga richt zich voornamelijk op het fysieke lichaam en bestaat uit de beoefening van lichaamshoudingen (asana’s), ademhalingstechnieken (pranayama) en ontspanningsoefeningen.
Yoga is géén gym of fitness. Door yogabeoefening worden er processen in het lichaam in werking gezet die positief werken op lichaam en geest.

De term ‘hatha’ is een samenvoeging van de Sanskriete termen ‘ha’ (zon) en ‘tha’ (maan), hetgeen verwijst naar evenwicht tussen tegengestelde krachten. Bij elke yogales is er een herhaling van kriya’s en asana’s uit voorgaande lessen en daarnaast worden nieuwe kriya’s en houdingen geleerd. Zo is elke les weer anders.
Alle houdingen tijdens de yogalessen hebben tot doel om de organen, klieren, gewrichten, zenuwstelsel, bloedvaten, evenwicht, etc. beter te laten functioneren.

Image

Wekelijks yoga beoefenen houdt het lichaam soepel en veerkrachtig. Daarnaast werkt yoga ook heel ontspannend, door met rustgevende oefeningen bewust in het‘hier en nu’ met jezelf bezig te zijn. Veel mensen voelen zich na de les dan ook ontspannen en verkwikt.

WAAROM YOGA?

In het dagelijks leven zijn we met onze aandacht vooral gericht op de buitenwereld. Met onze geest en onze zintuigen reiken we bijna voortdurend uit naar dat wat zich buiten ons bevindt. Bij het beoefenen van yoga doen we het omgekeerde: we keren met onze aandacht naar binnen. Deze omkering van aandacht levert ontspanning op. De geest komt tot rust, lichaam en geest zijn klaar om samen aan het werk te gaan.

Image

De yoga houdingen, asana’s genaamd, trainen elk deel van het lichaam. De kriya’s helpen bij het trainen van de spieren en gewrichten, de ruggengraat en het gehele geraamte. Yoga helpt niet alleen bij het versterken en versoepelen van het lichaam, maar ook bij het gezond houden van je klieren, zenuwen en andere interne organen. Met het loslaten van fysieke en mentale spanningen komt veel in het lichaam vastgehouden energie vrij, wat een flinke boost kan geven aan je energiehuishouding. Ook de ademhalingsoefeningen (pranayama) revitaliseren het lichaam en helpen bij het controleren van de geest, waardoor je kalmer en frisser wordt.